29 Nisan 2008 Salı

Bunlar olmadan olmaz:))

Bilgisayarınız ne kadar iyi olursa olsun, kullandığınız yazılımlar size hizmet edemiyorsa, pahalı bilgisayarınız da bir işe yaramayacaktırBilgisayarınızı kurduğunuzda ilk işiniz bu yazılımları da kurmak olsun. Çoğu Türkçe ve ücretsiz.
Firefox
Açık kaynak kodlu tarayıcı, sunduğu pratik çözümler, hız ve güvenlik sayesinde Internet Explorer'a sizi muhtaç etmiyor. İnternete girmek istiyorsanız mutlaka Firefox ile başlayıp devam etmeniz önerilir.
OpenOffice
Ofis belgelerinizi açmak ve düzenlemek için kullanabileceğiniz en başarılı açık kaynak kodlu ve ücretsiz yazılımlardan biri olan OpenOffice, Türkçe arabirimi sayesinde zorluk çekmeden kullanabileceğiniz bir program. Word, Excel gibi popüler yazılımların neredeyse aynısı bu pakette var.
AntiVir
Bilgisayarınızı kurduktan hemen sonra güvenlik yazılımlarını yüklemelisiniz. Ücretsiz ve sizi virüslerden koruyan bir anti virüs yazılımı istiyorsanız AntiVir'i mutlaka denemelisiniz.
ZoneAlarm
Güvenliğinizi tamamlamanız için ihtiyacınız olan bir başka yazılım da firewall aracı. Deneyimi ve performansı ile akla gelen ilk isim olan ZoneAlarm, ücretsiz firewall aracı ile listede ilk sırada yer alıyor. Bu yazılım sayesinde hacker'lara geçit vermeyeceksiniz.
K-Lite Mega Codec Pack
Filmleri ve ses dosyalarını izlerken görüntüde ve senkronizasyonda bir problem yaşanmasını istemiyorsanız, en yeni codec'leri yüklemelisiniz. Tüm bu codec dosyalarını tek tek bulmak yerine K-Lite Mega Codec Pack kurmanız yeterli.
İrfanview
Resim dosyalarını izlemek için Windows'un size sunduğu seçenekler ihtiyacınızı karşılıyor gibi görünse de aslında bu imkanların çok daha fazlasını sunan yazılımlar var. Tıpkı IrfanView gibi. IrfanView sayesinde, resimleri izlemekle kalmaz, düzenleyebilir, formatlarını değiştirebilir hatta toplu işlemleri tek tıklamada gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik, Türkçe ve ücretsiz.
MSN
Hem Windows XP hem de Windows Vista ile birlikte gelen MSN, artık eski kaldı. En yeni MSN sürümünü kullanarak yeni imkanları kullanabilir ve hem daha estetik hem de daha kolay mesajlaşma yapabilirsiniz.
Flashget
İnternet üzerinden yaptığınız indirme (Download) işlemlerini hızlandırmaya ne dersiniz? Bağlantınızı en iyi şekilde ve sonuna kadar kullanmak için iyi bir indirme yöneticisine (Download Manager) ihtiyacınız var. Bunun için Flashget kullanmalısınız. Ücretsiz, başarılı ve Türkçe.
Winamp
Müzik dosyalarınızı çalmanız için Windows Media Player kullanıyorsanız, hem bilgisayarınıza hem de size yazık. Winamp, bu işi hem daha kolay hem de bilgisayarınızı yormadan yapıyor. Son sürümü sayesinde, en yeni formatları sorunsuz bir şekilde çalabiliyor. Pek tavsiye etmiyoruz ama video da oynatabiliyor.
Adobe Flash Player
Web sitelerindeki Flash nesneleri oynatmak için bilgisayarınıza Adobe Flash Player'ın kurulu olması gerekiyor. Bu yazılımın en yeni sürümü, H264 Codec destekleyen kaliteli videoları da oynatabiliyor. Web sitelerini sorunsuz gezmek istiyorsanız bu yazılımı mutlaka kurmalısınız.
Adobe Reader
PDF dosyalarını okuyabilmeniz için Adobe Reader'ı kurmanız gerekiyor. Bu dosya biçimi, hem e-postalarda, hem web sitelerinde hem de e-kitaplarda sık sık kullanılıyor. Hatta bazı iş yazışmaları bile bu format üzerinden yapılıyor. Adobe Reader ile bu dosyaları kolayca açabilirsiniz.
Nero
CD ve DVD yazmanız için Windows ile beraber gelen araçlar size tam çözüm sunmazlar. Bu konuda size yardımcı olabilecek en iyi yazılım; Nero. Türkçe arabirimi ve en yeni formatlara sunduğu destek ve yardımcı araçlarla birlikte mutlaka bulundurmanız gereken bir yazılım.
WinRar
En iyi sıkıştırma yazılımlarından biri olan WinRar, ISO dosyalarını açmakta da oldukça başarılı. Her ne kadar 7-Zip gibi ücretsiz bir alternatifi olsa da WinRar da sisteminizde bulunması gereken yazılımlardan biri. Son sürümü, çok çekirdekli işlemcileri de destekliyor ve Türkçe.
Spybot Search & Destroy
Antivirüs yazılımlarının bile bulamadığı reklam ve casusluk amacı taşıyan dosya ve programları bulan, kolayca temizleyen bir program. Üstelik, Türkçe arabirime de sahip ve ücretsiz. Sistem dosyalarını da başarıyla temizleyebiliyor. (alıntı)

MS PlaysForSure hizmetini bitiriyor

Microsoft, PlaysForSure hizmetinden yeni kullanıcıların faydalanamayacağını açıkladı.
Microsoft, resmi olarak PlaysForSure dijital haklar yönetimine(DRM) geçen sene son noktayı koymuştu. Ancak geçtiğimiz günlerde yazılım devi tarafından yapılan açıklamada, mevcut MSN müzik track'lere sahip olan kullanıcılar için bu platforma verilen desteğin devam edeceği belirtildi.
Bu açıklamaya rağmen, yakın gelecekte Microsoft, artık bir işlevi kalmayan DRM'ye olan tüm desteğini çekecek. 31 Ağustos'tan itibaren, kullanıcıların edindiği tüm PlayForSure hizmetine kilit vurulacak.
Diğer bir deyişle, MSN Music'den edinilen müzik parçaları, mevcut sistemlerde kullanılabilirken, başka sistemlere kopyalanması söz konusu olmayacak. Microsoft'tan bir yetkilinin bu konuda yaptığı açıklama ise şöyle: "31 Ağustos'tan itibaren, eğer mevcut şarkıları başka bilgisayarlara kopyalamaya çalışırsanız, bu kopyaladığınızı sandığınız parçaları istediğiniz gibi çalamayacaksınız."
Sony de daha önce Atrac formatını ve bağlantılı olan müzik mağazasını ortadan kaldırmış ve yeni bir dijital audio stratejisi geliştirdiğini duyurmuştu. Örneğin şu an Atrac formatındaki dosyalar, mevcut sistemler arasında kopyalanabilirken, Sony'nin yeni geliştirdiği Walkman'lere bu formattaki dosyalar kopyalanamıyor. Bunun yanında bu tür dosyalar, yeni satın alınan PC'lere de kopyalanamıyor.(chip.com.tr)

24 Nisan 2008 Perşembe

PC’den yedekle, TV’den izle!

Bilgisayar kullanan hemen hemen herkesin gerek MP3, gerekse film ve fotoğraf gibi medya dosyalarını arşivlemeye merakı vardır. Fakat arşivlediğiniz bu medya dosyalarını evinizdeki sinema sisteminizde çalıştırmak istediğiniz anda, iş tam bir eziyete dönüşür. Çünkü bilgisayarınızı televizyona bağlamak veya bilgisayarınızdaki dosyaları CD’ye çekip sinema sisteminizin medya oynatıcısında oynatmak gerçekten de oldukça külfetli bir iş. SmartMedia HDD Media Player ise buna pratik bir çözüm sunuyor. SmartMedia’nın Özellikleri SmartMedia HDD Media Player, aslında 3,5 inç’lik bir harici sabit disk kutusu. Diskiyle beraber hazır olarak 250GB, 300GB ve 400GB kapasitelerde satılıyor. Kutu ise en fazla 500 GB’lık disklerin çalışmasına destek veriyor. Ürünün görevi ise içerisinde bulunan fotoğraf, video ve müzik dosyalarını çalmak… Bu işlem bilgisayardan bağımsız olarak gerçekleşiyor. SmartMedia çok şık bir alüminyum kutuya sahip. Bu sayede herhangi bir fan kullanılmadan diskin çok rahat bir şekilde soğutulması sağlanıyor. Fan kullanılmasının sağladığı bir diğer artı yönse ürünün tamamen sessiz çalışması. Çünkü fan içeren bazı ürünler özellikle çıkardıkları ses itibariyle bazen rahatsız edici olabiliyor. SmartMedia’da böyle bir durum söz konusu değil. Multimedya Dünyasına Adım Atın! SmartMedia, video olarak MPEG-1/2/4 ve DivX dosyalarının çalıştırılmasına destek veriyor. Desteklenen tüm video formatlarını altyazılı olarak izleyebilmeniz mümkün. Örneğin; Türkçe dil desteği olmayan bir DVD’niz varsa, internetten buna uygun bir Türkçe altyazı bularak filminizi izleyebilirsiniz. Üründe sadece SRT, SSA ve SMI uzantılı altyazılar çalıştırılabiliyor. Gerektiğinde farklı uzantıları da bunlara çevirebilirsiniz. Türkçe karakterlerin de sorunsuzca gösterilmesi bir hayli güzel. Tüm bunlara ek olarak ürün, fotoğraf formatı olarak sadece JPEG, ses formatı olarak da sadece MP3 dosyalarını çalabiliyor.

Kaynak: milliyet.com.tr

14 Nisan 2008 Pazartesi

Robot Dadı

Tokyo'da görücüye çıkan "PaPeRo", çocukların görüntülerini anne-babaların cep telefonlarına yansıtıyor. Çocuklarıyla iletişim kurmak isteyen anne ve babalar cep telefonlarından yazdıkları mesajları PaPeRo'ya yolluyor. Akıllı dadı ebeveynlerin söylemek istediği sözleri yüksek sesle tekrar ederek çocuklara iletiyor. Boyu 38.5 santimetre olan robot, saniyede 20 santimetre ilerleyebiliyor.(alıntı)

Oyuncak Ferrari model araba görünümlü cep telefonu


Gördüğünüz oyuncak araba değil, bir cep telefonu.Kim istemez ki ben isterdim dogrusu :))
Masanın üzerine koyduğunuz zaman çevrenizdekiler tarafından oldukça ilgi çekmeyi başaracak bu telefon 2.2 inç dokunmatik ekrana sahip. 190 dolar‘dan satışa sunulan 82 gram ağırlığındaki Ferrari cep telefonunun diğer özellikleri arasında MP3, MP4 ve 3GP desteği de bulunuyor.
Kaynak:chip

Laptop’unuzun pil ömrü yetersiz mi?

Eğer bir süredir laptop kullanıyorsanız, burada yazılan tekniklerin ve püf noktalarının büyük bir kısmını büyük ihtimalle biliyorsunuzdur. Ama yine de göz atmanızda yara var, belki gözünüzden bir şeyler kaçıyordur ben de bu bilgileri bulduguma çok sevindim bu problemle karşı karşıya olduğumdan dolayı umarım bu bilğiler sizlerinde işine yarar:)
1. Sık sık DEFRAG yapın: Sabit diskiniz ne kadar az çalışırsa pili o kadar az tüketir. Bu yüzden sabit diskinizdeki dosyaların fragmante olmasını (birkaç parçaya ayrılmasını) sık sık DEFRAG işlemini yaparak engelleyin ve sabit disk kullanımını azaltın. 2. Parlaklığı düşürün: Ekran parlaklığını kabul edebileceğiniz limitlere kadar düşürerek pil süresinde ciddi tasarruflar elde etmek elinizde. 3. Arka plan programları: Arka planda çalışan programların sayısını mümkün olduğunca azaltın. Bu sayede CPU’ya düşen yükü hafifletmiş olacaksınız. 4. Harici aygıtlar: Pille çalışırken gerekmedikçe kablosuz ağ, USB disk, hatta USB fare bile kullanmayın. 5. Daha fazla RAM: Bellek fiyatlarının oldukça düşük seviyelerde gittiği bugünlerde laptop’unuza yapacağınız bir RAM terfisi pil süresinde ciddi uzamaları beraberinde getirecektir. Bilgisayarınızda daha fazla RAM olursa sabit diske daha az iş düşer, böylece pil daha az tüketilir.
6. CD ve DVD sürücüler: Film seyredecekseniz, filmleri önce sabit diskinize çekin, oradan izleyin. Virtual Daemon gibi Sanal CD/DVD sürücüler de kullanabilirsiniz. CD ve DVD sürücüler ikide bir durup kalkarak pile gereksiz yere yük olurlar. 7. Pil temas noktalarının temizliği: İki üç ayda bir pili çıkarın, alkollü bir bezle pil temas noktalarındaki metal bölgeleri temizleyin. Bu sayede pilden gelen akım laptop’a daha verimli olarak transfer edilecektir. 8. Pilinize antrenman yaptırın: İki üç haftada bir laptop’u makul bir süre pille kullanın (eğer çok fazla mobil çalışan biri değilseniz).
9. Hibernate (Uyku Modu): Mutlaka Standby (bekleme) yerine Hibernate (uyku modu) seçeneğini kullanın. Laptop’u kullanmadığınız zaman uyku modu çok daha az pil tüketecektir. 10. Fazla ısınmayın: Laptop’lar sıcağı pek sevmez. Havalandırma deliklerini ve fan çıkışlarını belli periyotlarla temizlemeyi ihmal etmeyin. 11. Güç tüketim yönetimi: Güç yönetimini mümkünse Windows’a bırakmayın. Eğer bilgisayarınızla birlikte geldiyse, mutlaka özel olarak üretilmiş olan güç tüketim yönetim uygulamasını (Toshiba Power Saver, LG Battery Miser gibi) kullanın. Genelde tüm bu programlarda “maksimum pil ömrü” seçeneği vardır, seyahatlerde bu seçeneği tercih edin. 12. Çoklu çalışma: Pil ile çalışırken ekrana bir sürü uygulama açıp aralarında geçiş yaparak çalışmayın. Bir rapor üzerinde çalışırken arka planda MP3 dinlemeyin örneğin…
13. Önceliklerinizi iyi hesap edin: Eğer seyahatteyseniz ve canınız çok sıkılmadıysa DVD seyretmeyin veya oyun oynamayın. Böylece çok az güç tüketen yazı yazma, e-posta okuma gibi işle ilgili aktiviteler için daha fazla pil ömrü ayırmış olursunuz. 14. Bellek etkisi: Eğer eski model bir laptop kullanıyorsanız “bellek etkisi”, yani pilin tam kapasitesini unutması problemini minimuma indirmek için iki üç haftada bir pilleri sonuna kadar şarj edin ve sonuna kadar boşaltın. Li-Ion pil kullanan laptop modelleri eski olsalar bile bu genellemenin dışındadırlar.
15. Otomatik kayıt: Bu özelliği kullanmayın. Belli aralıklarla sabit diski çalıştıran ve dosyalarınızı kaydeden bu seçenek pili daha çabuk tüketir. Onun yerine siz zaten neyi ne zaman kaydedeceğinizi biliyorsunuzdur, öyle değil mi?

CEP TELEFONUNUZ GÖZ KAMAŞTIRSIN

LG Electronics’in yeni cep telefonu modeli KF 510, son derece ince ve dinamik tasarımı ile göz kamaştırıyor.
Metal dış yüzeyi tamamen kaplayan yıldız tozu grisi (Stardust) ve gün batımı kırmızısı (Sun set) seçeneklerini içeren LG-KF510′un göz alıcı renk özellikleri, bir cep telefonunda ilk defa kullanıldı. Bu unsur, telefona parlak ve sofistike bir özellik katarken, 10.9 mm’lik ince ve dayanıklı iç kızak, telefonun zarif stilinin altını ustalıkla çiziyor.
Tuş takımında yer alan parlak LED ışıkları, hafif bir parmak dokunuşuyla aydınlanıyor. Bu da yeni ‘İnteraktif Dokunmatik Aydınlatma’ sistemini kullanarak animasyonlu-çok fonksiyonlu menüde görüntüleri kaydırarak ilerlemeyi sağlıyor.
LG-KF510 şık tasarımının yanı sıra kaliteli özelliklerle de donatıldı. Bir saniye tepki zamanı ve güçlü flaşıyla LG-KF510′un 3MP kamerası kullanıcıya hem hız hem kalite sunuyor. Geliştirilmiş MP3 çalar özelliği ile kullanıcı, şarkıları otomatik olarak listeleyebiliyor veya kategoriler halinde sınıflandırabiliyor. Bu özellikler, kendini LED ekranın parlaklığına göre ayarlayan Otomatik Aydınlatma Kontrolü (Auto Luminance Control / ALC) aracılığıyla şarjdan tasarruf eden uzun ömürlü bir pil ile destekleniyor.
“2008, cep telefonu tasarımında yeni bir paradigmanın ortaya çıktığı yıldır ve LG bu konuda referans noktasını oluşturmaktadır,” diyen LG Electronics Mobil İletişim Şirketi CEO’su Dr. Skott Ahn sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu alanda lider olduğumuzu kabul ettirdik ve LG-KF510 da cep telefonu portföyümüze yapılan eşsiz bir ilave… Zarif, estetik özellikleri ve üstün teknolojisiyle bu telefon, hem stile hem de öze değer veren, sezgisi güçlü pek çok müşteriye hitap edecek.”
Kaynak: Milliyet

Teknoloji ve tasarımın birleştiği çamaşır makinesi

Piyasaya sunduğu farklı ürünler ve aldığı uluslararası ödüllerle Avrupa'nın öncü beyaz eşya üreticisi konumunda olan Indesit Company; su ve enerji tasarrufundan taviz vermeyen Moon çamaşır makinesi ile tüketiciye akıllı çözümler sunuyor.
Indesit Company mavi kapağı, metal gövdesi, yıkama işlemini tek dokunuşla gerçekleştiren özel tuşları, sade çizgileri ve modern görünümü ile fark yaratan bir çamaşır makinesi üretti.
Modern ürünleriyle Avrupa’nın lider markası Indesit, son çamaşır makinesi “Moon”da, dünyanın en tanınmış otomobil tasarımcılarından Giorgetto Giugiaro ile çalıştı. Ünlü İtalyan tasarımcısı Giugiaro, tasarım ve teknolojiyi birleştirerek, sadelik ve fonksiyonelliği bir araya getiren bir çamaşır makinesi kurguladı. Sade çizgisi, modern tasarımı, her yere uyumlu tarzı ile dikkat çeken “Moon”, geleceğin teknolojisini yansıttığı için “en başarılı tasarım” ödülünü dahi kazandı. daha ayrıntımı diyorsunuz lütfen buradan bakınız.

12 Nisan 2008 Cumartesi

Notebook Sehpası


Dizüstü bilgisayarların genel ölçülerine uygun bir şekilde tasarlanan Comfydesk Notebook Sehpası, yaşam alanınızda fazladan yer kaplamaz ve konforu önünüze getirir. Çok amaçlı kullanıma sahip Comfydesk Notebook Sehpası; ölçüleri 56x30x4.7 cm (katlanmış halde) olup 15 kg. taşıma kapasitesine sahiptir.
2.2 kg ağırlığa sahip Comfydesk , yükseklik olarak 20–540 mm. arasında kurulabilir ve dirsek kolları alüminyumdan hazırlanmıştır. Eklem yerlerindeki düğmelere basarak ayaklarını 360 derece döndürebilir ve istediğiniz açıda bir kere daha basarak sabitleyebilirsiniz.ayrıntılı bilği ve resimler için
buraya bakabilirsiniz

7 Nisan 2008 Pazartesi

Teknoloji bilgimizi genişletmeye ne dersiniz :)))

DVD nedir?
Digital Video Disc ya da Digital Versatile Disc kelimelerinin kısaltmasına DVD denmiştir. DVD ses, video veya herhangi bir veri depolamada CD den daha büyük ve daha hızlıdır. Öncelikle DVDde fiziksel formatlar (DVD-ROM veya DVD-R gibi) ile uygulama formatları (DVD-Video) arasındaki farkı anlamak gerekmektedir. DVD-video televizyon ya da monitöre bağlanan bir DVD player ile izlenen video progamlarının depolandığı ortamdır. DVD rom ise bilgisayar verileri depolar ve DVD-rom sürücüsünde çalışır. Bu fark Audio CD ile CD-rom arasındaki farka benzer. DVD-rom ayrıca kaydedilebilir varyasyonlara da sahiptir. DVD-R, DVD+R, DVD-RAM, DVD-RW, DVD+RW gibi. Uygulama formatlarına ise DVD-Video, DVD-Video Recording (Kayıt) ve DVD-Audio'yu dahil edebiliriz. DVD-ROM sürücüye sahip bilgisayarlar DVD playera ihtiyaç duymadan DVD-video'ları oynatabilir.
DVD'nin en önemli özellikleri nelerdir?
-2 saatten fazla yüksek kalitede dijital video depolayabilir.
-Çift katmanlı ve çift taraflı DVDlerde ise bu süre 8 saate kadar uzanabilir.
-Televizyonlarda 4:3 ve 16:9 formatındaki widescreen filmleri destekler.
-Herbirinde 8 kanal destekleyip 8 dijital audio track'e kadar depolama yapabilme özellikleri (farklı diller vb.)
-32 dile kadar altyazı ve karaoke destekleme seçenekleri.
-Farklı kollara ayrılabilen video akışları(farklı hikaye akışları için)
-9'a kadar kamera açısı sunabilme (izlerken farklı bakışaçısı seçilebilir)
-Menüler ve basit interaktif özellikler(oyunlar, quizler vb.)
-Farklı dillere uyarlanabilen açıklayıcı yazılar(başlık, albüm ismi, şarkı ismi vb.)
-Kare kare geri sarım ve hızlı ileri sarma (başlık, zaman, track ya da bölüme göre )
-Dayanıklılık (kullanımdan dolayı bozulma olmaz)
-Manyetik alana duyarlı değildir.
-Isıya dayanıklıdır.
-Boyutu ufaktır (taşınması, saklanması kolay.)

Dual-layer ne demektir?

Çift katmanlı (dual layer) bir disk iki tane veri katmanına sahiptir. Bunlardan biri lazerin içinden geçip diğer katmanı okuyabilmesi için yarı saydamdır. İki katman da aynı taraftan okunabildiği için iki katı fazla veri depolar ve bu da 4 saatlik bir video filmine eşdeğerdir. İkinci katman PTP(paralel track yolu) ya da OTP(zıt track yolu) şeklinde yazılabilir. PTP'de iki katmandaki trackler birbirine paralel ilerlerler. Bu yöntem videoya paralel farkı efektler veya farklı bilgi saklamak için kullanılır. OTP'de ise ikinci track birincinin ters yönüne ilerlerleyen bir spiral şeklindedir yani okuyucu kafa birinci track'i dıştan içe doğru okuduktan sonra ikinci track'i içten dışa doğru okur. Bu yöntem iki katman arasında sürekli video akışı sağlamak içindir.
Dual-layer her DVDde çalışır mı?

Bütün DVD playerlar ve sürücüler çift katmanlı diskleri okuyabilirler. Aynı zamanda her player ve sürücü, çift taraflı diskleri okuyabilir. (Ters çevirdiğiniz takdirde). Çift katmanlı diskleri tanımanın çeşitli yolları vardır:
Altın renk
Widescreen ya da letterbox gibi iki seçeneğin karşınıza çıkması
Tek tarafta 2 seri numarası

alıntıdır(bilgisayar.gr)